HomeOverALS / PSMAritueelbegeleidingjeugd / jongerenNieuws en evenementenfavoriete LinksContactbegeleidingAfbeeldingengalerij
ZinvolleZorg
ambulante Praktijk voor Zingeving & Zorgverlening
jeugd / jongeren

De afgelopen jaren heb ik samen met Rin Vastrick kinderen begeleid met zieke ouders (ALS) en met hen rouwverwerking vorm gegeven.
Zij zijn de basis geweest waarop wij het levensbeschouwelijk rouwspel: 'alle kleuren van de wind' hebben ontwikkeld voor kinderen vanaf 12 jaar.
Met deze werkvorm gaan wij spelenderwijs in gesprek met kinderen over rouw en verlies.
De spelkaarten hebben 3 vormen; een voor een zieke ouder of broertje en zusje een set voor ouders, broertjes of zusjes die overleden zijn en een set voor werken aan verlies bij en na echtscheiding van de ouders.

Voor jonge kinderen maak ik gebruik van het spelen met twee livingpuppets, Ronja en Erik.
De kinderen in alle leeftijdsgroepen die ik hiermee begeleid zijn heel enthousiast geraakt over deze speelkameraden en schrijven verhalen over hun belevenissen.

Ook in voorbereiding van overlijden maken wij met de kinderen beschilderingen voor de kist of in de vorm van een lijkwade.
Ervaring is dat kinderen en jongeren hier veel steun bij vinden. In de nazorg zijn wij nog lange tijd bij de kinderen betrokken.

Een eerste herdenking voor jongeren zal plaatsvinden in november van dit jaar in navolging van lichtjes in het donker.


HomeOverALS / PSMAritueelbegeleidingjeugd / jongerenNieuws en evenementenfavoriete LinksContactbegeleidingAfbeeldingengalerij